Alternatywa dla ryżu i kaszy kuskus
Quinoa (komosa ryżowa) nazywana była dawniej złotem Inków lub matką zbóż. Dziś nosi miano superziarna przyszłości. Spokrewniona jest z amarantusem i ma podobną wartość odżywczą. Często używana jest jako alternatywa dla ryżu lub kaszy kuskus.
Komosa ryżowa jest powszechnie ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości:
- jest źródłem białka i błonnika
- posiada wysoką zawartość magnezu, żelaza i potasu oraz kwasu foliowego
- jest źródłem tiaminy (wit. B1)
Quinoa - smaczna, sycąca i pożywna - jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako:
- Składnik zup i dań jednogarnkowych
- Zamiennik ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronu
- Podstawa zapiekanek na słono i słodko
Żywność Funkcjonalna - Na zdrowie!
Żywność funkcjonalna to żywność wyłącznie naturalna, która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W żywności funkcjonalnej stosuje się substancje bioaktywne, takie jak: frakcje błonnika, prebiotyki, witaminy, minerały i inne.